به گزارش تحریریه، پیش بینی ناپذیری تصمیمات و برنامه های ترامپ باعث شده تا بانک های مرکزی جهان که تا ۳ ماه پیش، افزایش ذخایر طلا را در دستورکار داشتند، در برنامه های خود بازنگری و خرید طلا را متوقف نموده و به همین دلیل به اعتقاد کارشناسان، چشم انداز اونس حداقل تا نیمه اول سال ۲۰۲۵ وارد دوره ای مبهم و غیر قابل پیش بینی شده است.
اما در بازار داخلی، طلا و سکه به عنوان نزدیکترین دارایی به دلار، به مدد افزایش قیمت دلار در هفته های اخیر که بعد از حذف نرخ نیمایی و آغاز به کار بازار توافقی شدت بیشتری هم گرفت، توانستند رکوردهای جدید قیمتی ثبت نمایند.
البته در این افزایش قیمت دلار، ضعف بانک مرکزی در مدیریت بازار ارز در زمان راه اندازی بازار توافقی، افزایش ریسک های سیاسی منطقه با تحولات سوریه، افزایش تحریم ها و خوش رقصی اروپایی ها برای ترامپ برای اعمال مکانیسم ماشه و آشکار شدن عمق ناترازی انرژی و تعطیلات مستمر بخش زیادی از کشور نیز تاثیرات زیادی داشت.
از آنجا که حجم و ارزش معاملات روزانه در بازار طلا و سکه شفاف و مشخص نیست بهترین شاخص آماری برای سنجش و مقایسه، بررسی عملکرد روزانه و هفتگی معامله گران در بازار صندوق های طلا می باشد.
صندوقهای طلا که از ابتدای آبان ماه تا دو هفته پیش به دنبال رونق بازار سهام و توقف همزمان رشد قیمت اونس و دلار دچار افت ارزش و سرانه خرید و کاهش حجم معاملات شده بودند در این هفته به مرکز توجه فعالان بازار برگشتند.
سرانه خرید در صندوق های طلا که در دو هفته پیش در زیر رقم ۵۰ میلیون تومان قرار داشت، در روزهای معاملاتی هفته اخیر به بالای ۶۰ میلیون تومان و در روز پایانی هفته به ۷۶ میلیون تومان رسید.
ارزش معاملات صندوق های طلا که در دو هفته قبل به طور میانگین روزانه ۲۱۲۷ میلیارد تومان بود در هفته اخیر با افزایش ۴۱ درصدی به عدد ۲۹۹۵ میلیارد تومان رسید. این میزان افزایش ارزش معاملات حاکی از ورود نقدینگی مناسب به این بازار و فشار تقاضا برای صندوق های طلا می باشد.
مهمترین چالش صندوق های طلا در شرایط کنونی، وجود حباب قیمتی در اکثر این صندوق هاست که در وهله اول ناشی از فشار تقاضا برای خرید صندوق و به تبع آن افزایش قیمت آن و فاصله گرفتن از ارزش ذاتی (NAV) بوده و در وهله دوم به وجود حباب در دارایی های تحت مدیریت این صندوق ها(AUM) برمیگردد که قسمتی از این داراییها، انواع سکه ها هستند که بخشی از قیمت خود آنها نیز حباب است.
افزایش حباب صندوق های طلا باعث شد تا در هفته اخیر نسبت به دو هفته پیش، بازدهی صندوق های طلا کاهش یابد. میانگین بازدهی ۹ صندوق مهم طلا در دو هفته پیش ۴.۹ درصد بود که در هفته اخیر میانگین بازدهی این صندوق ها به ۲.۱ درصد کاهش یافت.
یکی از راهکارهای مقابله با این چالش برای فعالان صندوق های طلا، در صورت امکان، شرکت در پذیره نویسی های صندوق های طلای تازه تأسیس می باشد.
هادی اکبری -کارشناس صندوق های سرمایهگذاری
پایان/
نظر شما